Výňatek z mé první knížky "Děkuji" (dokončena 2006)
Když jsme v roce 1993 připravovali naše letní Setkání s jógou, pozvali jsme také Pepu Nose, výborného, naprosto obyčejného člověka s velikým srdcem, laskavou duší a nevyčerpatelným zdrojem hudebních a hlavně zhudebnitelných nápadů. Když odpoledne přijel, nevěřili jsme svým očím, že se to opravdu stalo, že si na nás udělal čas a úplně neznámým lidem důvěřoval natolik, že se vydal do neznáma, do kraje, kde ani lišky nedávaly dobrou noc a přesto, že jeho orientační smysl – jak o něco později dokázal - nestojí za nic, se nás jal vyhledat a pobýt s námi.
Vystoupil z auta, pozdravil se s námi a Luboš ho hned zabral pro sebe, že mu jako dáme cosi k jídlu a mezitím, že si popovídají. Ten den jsem vařila pohankovou pečeni s milánskou omáčkou. Naservírovala jsem mu toho pěknou porci, přestože mi malá dušička hrozila – jen aby nad tím neohrnul nos! Pepa se pustil do pohanky s chutí až neuvěřitelnou, pomlaskával si a stále opakoval: „....dobré jídlo, dobré jídlo....“ Valila jsem oči: stejně jako zpívá, mluví, stejně tak i jí, mám z něho nádherný zážitek na celý život. Když se potom zeptal, kdo to vařil, Luboš mu pyšně hlásil, že jeho manželka Jitka. Pepa Nos uznale pokyvoval hlavou a v noci u táboráku od boku skládal a zpíval fantazii o jogínech na Přemilově, o přátelském setkání s námi a o výborné kuchyni paní Jitky. Honem jsme přinesli magneťák, abychom si písničku nahráli. Jenže až později jsme zjistili, že technika zklamala, magneťák nic nenahrál a písnička se ztratila stejně tak, jako vznikla.
Abyste i vy ochutnali tuto mou pýchu, zde je:
POHANKOVÁ PEČENĚ S MILÁNSKOU OMÁČKOU
Pohanku promyjte, zalijte horkou vodou, přidejte sůl a vařte asi 7 minut (nabývá asi 3x). Vmíchejte utřený česnek, majoránku, olej, nastrouhanou zeleninu, hrášek, zakápněte sojovou omáčkou a zapečte jako sekanou.
Omáčka: na oleji zpěňte velkou cibuli a v ní nechte udusit zeleninu (papriku, mrkev a kukuřici) spolu s rajským protlakem, příp. kečupem, šálkem zeleninového vývaru, lžičkou cukru a solí. Zjemněte šálkem šlehačky nebo smetany. Dá se také použít mražená zeleninová směs s kukuřicí.
Pohankovou pečeni na talíři přelijte omáčkou. Příloha nemusí být, příp. chléb, brambor.
Musím ještě dopovědět, jak to bylo s Pepou dál : když se najedl, šel se projít okolo tábora a že si projde les. A že za hodinu přijde. Nepřišel ani za hodinu, ani za dvě. Byli jsme už pěkně nervózní – ztraťte si jen tak někde v lese mediálně známou celebritu.... Vrátil se asi po 2 a půl hodině s tím, že zabloudil a nemohl najít cestu zpět. Byla mu zima a tak, že se jde přistrojit (v lese měl totiž na sobě jen tričko a kraťasy).
Na tričko si natáhl ještě jedno a přes kraťasy také ještě jedny navrch. Zřejmě teplejší. Úplně jsem z něj umírala. Ale potom začal hrát a já si říkala: oni to ti géniové neměli nikdy všechno srovnaný. Každej je holt geniální v tom svým....